Moro, Welcome to dikseli

Täyttä asiaa Silleistä

Viimeisimmät kirjoitukset

Miksi kala pitää Suomustaa?

Suomujen tehtävä on estää kalaa kuivumasta. Suomut suojaavat myös lihaa ja siksi suomupeite auttaakin pitämään kalan mehukkuuden tallella. Suomustaminen onkin yleensä tarpeen vain silloin, jos myös kalan nahka halutaan valmistaa…

Mitä syödä kalan kanssa?

Ei tarvitse kuin yhdistää ainekset, jotka sinulta löytyvät kotoa – lohen kanssa sopii erinomaisesti muun muassa sitruuna, pesto, feta ja oliivit. Pasta, peruna, keitetyt kasvikset, ja miksei raikas vihreä salaattikin,…

Pitääkö kuha Suomustaa?

Kalan perkaus ja jatkokäsittely tarkoittaa, että kala suomustetaan tai nyljetään ja suolistetaan, minkä jälkeen kala paloitellaan tai fileoidaan. Kalan suomustaminen on yleensä tarpeen vain kun kala on tarkoitus paistaa. Onko…

Mitä kalaa saa syödä?

Suosi luonnonkaloista muikkua, seitiä ja siikaa. Tölkkitonnikalaa voi syödä, mutta vältä kokonaisesta tonnikalasta leikattuja paloja. Lohi ja muut lohikalat, kuten nieriä ja taimen, ovat erinomaista syötävää, kunhan niitä ei ole…

Saako tonnikalaa syödä raskauden aikana?

Kaikkia kasvatettuja kaloja voi hyvin syödä kahdesti tai kolmesti viikossa. Katkaravut, ravut, simpukat ja muut äyriäiset ovat terveellisiä. Suosi luonnonkaloista muikkua, seitiä ja siikaa. Tölkkitonnikalaa voi syödä, mutta vältä kokonaisesta…

Onko sushi raakaa kalaa?

Sushissa kala käytetään raakana. Jos käytetään järvikalaa, se pitää pakastaa ennen käyttöä, jotta mahdolliset loiset kuolevat. Perinteisiä sushikaloja ovat tonnikala ja Tyynenmeren pallas. Lohesta on tullut 2010-luvulla Japanissa suosituin kala…

Kauanko raaka liha säilyy pakastimessa?

Tuotteiden säilyvyysaika pakastimessa vaihtelee tuotteesta riippuen. Esimerkiksi naudanliha säilyy pakastimessa pitkään, reilusti yli puoli vuotta, kun taas kala olisi hyvä käyttää pakastimesta parin kuukauden sisällä. Kauanko kala säilyy pakkasessa? Tuotteiden…

Voiko savustettua kalaa pakastaa?

Voit kuitenkin pakastaa myös kypsää kalaa. Kalan rakenne saattaa kärsiä hieman pakastuksesta, ja kalasta tulee kuivempaa pakastuksen jälkeen. Jos pakastat savukalaa, käytä kala viimeistään kolmen kuukauden kuluessa pakastuksesta. Pitääkö Graavisiika…

Pitääkö kalan pakastaminen ennen Graavausta?

Pakasta kala ennen graavausta, koska se tuhoaa loiset. Loisriskin takia myös mäti pitää pakastaa. Kalan/mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa -20 asteessa tai neljä vuorokautta -18 asteessa. Särkikalat ja…

Voiko koira syödä kalan nahkaa?

Tiedätkö sinä, mitä ei saa antaa koiralle? Koiralle voi hyvin antaa puuronjämät, pari perunaa tai ylijäänyttä maksalaatikkoa. Myös kalvot, jänteet, rustot, lihoista valunut neste, kalan nahka, kuivuneet leikkeleet tai juustonpalaset…

Millä kaloilla on Rasvaevä?

Rasvaevä on joillekin kaloille kehittyvä pehmeä lihainen evä, joka sijaitsee selässä selkäevän takana vähän pyrstöevän etupuolella. Useimmilla kalalajeilla sitä ei ole, mutta lohikaloilla, tetroilla ja monnikaloilla se ilmenee. Rasvaevän merkitystä…

Miksi kala pitää verestää?

Verestys kidusvaltimo katkaisten Verestyksen tarkoitus on poistaa mahdollisimman suuri osa kalan verestä, joka sisälle jäädessään alkaa härskiintyä ja antaa kalaan epämiellyttävän sivumaun. Lisäksi veri on bakteereille ihanteellinen kasvuympäristö, joka nopeuttaa…

Miksi kalan kidukset ovat punaiset?

Miksi kidukset ovat punaiset ja hapsuiset? Niissä on paljon pieniä verisuonia. Vesi kulkee kidusten läpi, jolloin ne saavat vedestä hapen kalan käyttöön paremmin. Miten kalat ovat sopeutuneet Vesielämään? Kala hengittää…

Kauanko kalaa pitää suolata?

Sopivan ajan oppii kokeilemalla, mutta yleensä aika vaihtelee 20-45 minuutin välillä. Esimerkiksi 600-grammaisen lohifileen suolaukseen sopiva aika on 20-25 minuuttia. Ennen käyttöä kala tai filee tulee vielä pyyhkiä kuivaksi. Paljonko…

Miten tunnistaa silakka?

Ulkonäkö Silakalta puuttuu sillien heimon tapaan kylkiviiva. Suomut ovat helposti irtoavat. Silakan kuono on hieman pidempi ja kulmikkaampi kuin samannäköisellä kilohaililla ja näin silakka ei ole aivan yhtä virtaviivainen kuin…

Mistä saa ostettua Surströmming?

Kannattaa kysyä kauppahallista, heillä on välillä ollut myynnissä. Voiko muikun syödä Suolineen? Oikein isoista tulee jätettyä ruodot syömättä. Kun syö kokonaisena, niin saa ruotojen kalkin – ei tarvitse ihmiselle haitallista…

Voiko jäätynyttä kalaa paistaa?

Suomalaisten suosikki on uunikala, ja myös pakastekalaa voi valmistaa uunissa. Pääsääntöisesti kalat voi paistaa jäisinä, mutta tuotekohtaiset ohjeet on aina tärkeä tarkistaa pakkauksesta ennen valmistuksen aloittamista. Fileiden sulatus etukäteen myös…

Paljonko Puruja Sähkösavustimeen?

Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros savustuspurua, josta muodostuu ruoan maustava savu. Varmista, että purut ovat kosteita. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi, mutta jos…

Onko Sorva ruoka kala?

Sorva on onkimiesten keskuudessa suosittu pyyntikohde keskisessä Euroopassa, vaikka sitä ei yleisesti pidetä hyvänä ruokakalana. Voiko vuoden pakastimessa ollutta kalaa syödä? – Viime vuonna pakastetun lohen voi syödä, jos se…

Kauanko kalaa pitää paistaa?

Paista lohifilettä ensin nahkapuolelta. Anna lohen kypsyä rauhassa pannulla 2-4 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Älä kääntele filettä välissä, vaan käytä mieluummin ajastinta tai munakelloa apuna. Ripottele kalan pinnalle tällä välin…

Onko muikku rasvainen kala?

Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, taimen, silli, makrilli ja keskirasvaisia silakka, muikku ja siika. Voiko pienet muikun syödä kokonaisena? Kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta kertoo, että ruotoineen syötäväksi sopivat…

Voiko kala allergiasta parantua?

Kala–allergia voi aiheuttaa voimakkaita oireita, alkaa usein lapsuudessa eikä yleensä häviä iän myötä. Kala–allergia tarkoittaa kalan tai sitä sisältävän ruoka-aineen aiheuttamaa allergista reaktiota, joka ilmaantuu tavallisimmin leikki- tai kouluiässä. Kala–allergia…

Mikä kastike kalalle?

Rasvaiselle kalalle, kuten lohelle kannattaa valita raikas kastike, joka sitruunalla ja tilillä maustettuna tasapainottaa ja tuo lisää makua annokseen. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti kermaviilikastike. Graavikaloille ja kylmäsavustetulle kalalle sopii hyvin…

Mikä erikoinen aisti on monilla kaloilla?

Kylkiviivalla kala aistii veden värehtelyä Nämä reiät ulottuvat orvaskeden läpi hyytelömäiseen kanavaan, josta hyytelön liikkeet välittyvät aistisoluja pitkin hermostoon ja muodostavat näin kylkiviiva-aistin. Kylkiviiva täydentää kalan muita aisteja. Kylkiviivan avulla…

Miten saada kalaa pilkillä?

Aloita pilkkiminen pohjan tuntumasta. Jos ei mitään tapahdu, niin nosta pilkkiä ylöspäin asteittain metrin pari. Lyhyillä ja nopeilla vedoilla tasapainopilkki keinuu houkuttelevasti edestakaisin. Oikeanlainen vieheen uittaminen on tärkeämpi seikka kuin…

Minkä ikäiselle vauvalle kalaa?

Kalaa voi laittaa tarjolle kun vauva on viisikuinen (ja kun hänellä on valmiudet aloittaa ruokailut). Tärkeintä on varmistaa ettei kalassa ole ruotoja siinä vaiheessa, kun se siirtyy lapsen lautaselle. Raaka…

Voiko Norjanlohta syödä raakana?

Lohen maku ja rakenne ovat tuttuja, kala on sushiin sopivan rasvaista eikä kasvatetuissa kaloissa ole lainkaan loisriskiä, joten niitä ei tarvitse pakastaa. ”Kasvatetut norjanlohet, kirjolohet ja siiat voi paloitella suoraan…

Kauanko Kylmäsavulohi säilyy jääkaapissa?

Säilyvyys. Jos kala on ostettu paketissa, jossa on merkitty viimeinen käyttöpäivä, kala kannattaa viimeistään viimeisenä käyttöpäivänä joko syödä pois, kypsentää tai pakastaa. Päiväysmerkinnän puuttuessa on hyvä tietää, että graavilohi säilyy…

Onko kalassa kovaa rasvaa?

– Eläinperäisissä rasvoissa on runsaasti kovaa rasvaa, lukuun ottamatta kalaa ja siipikarjaa. Kasvirasvoista taas suurin osa on pehmeitä, lukuun ottamatta kookos- ja palmuöljyä, ravitsemusasiantuntija yksinkertaistaa. Onko lahna rasvainen kala? Kolesterolia…

Voiko Säynävää syödä?

Mikä: Säyne tarjoaa suuren riemun monelle pienelle kalamiehelle. Isoksi kasvava säyne antaa siiman päässä oivan vastuksen. Saalis kelpaa myös ruokapöytään. Säyneestä käytetään myös murrenimiä säynävä, säynäs ja säynäjä. Mistä tunnistaa…

Mitä pikku kalat syövät?

Ne syövät muita kaloja ja jotkut lajit lisäksi muita vesiympäristössä liikkuvia eläimiä, kuten hyönteisiä, toukkia ja nilviäisiä (simpukat ja kotilot). Kalat, jotka käyttävät ravinnokseen kuollutta eloperäistä ainesta, ovat hajottajia, esim….

Voiko haukea savustaa?

Savustettaviksi sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, nieriä, muikku, siika, lahna ja silakka. Myös vähärasvaisemmat lajit, kuten ahven ja hauki saavat savustuksessa hienon maun, kunhan varmistaa, että kala ei pääse…

Onko kalan rasva terveellistä?

Kala on erinomainen proteiinin lähde. Lisäksi se sisältää runsaasti terveellistä, pehmeää rasvaa, erityisesti monityydyttyneitä rasvahappoja. Kala on myös auringonvalon ohella tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä. Kaiken lisäksi kalasta on löydetty terveydelle suotuisia…

Mistä tietää että kala on pilalla?

Pilaantuntunut kala on voimakkaan hajuinen, pistävä ja tuoksultaan liian ”kalaisa”. Rakenne: Tuoreen kalan liha on kiinteää ja kimmoisaa, ja se on tiukasti kiinni selkärangassa. Pilaantuneen kalan rakenne on löystynyt, jolloin…

Miten kala maustetaan?

Perinteiset mausteet riittävät. Suosi siis suolaa, valkopippuria, tilliä ja sitruunaa. Yksinkertainen, mutta sitäkin herkullisempi kalaruoka syntyy, kun sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustetut kuhafileet paistetaan pannulla ja tarjotaan tuoreiden yrttien kera….

Milloin savukala on kypsä?

Pienemmät kalat savustuvat 15–25 minuutissa, suuremmat 30–50 minuutissa. Kala on kypsää, kun nahka ja evät irtoavat helposti tai kalan sisälämpötila on noin 65 astetta. Varo kypsentämästä kalaa liikaa, ettei se…

Mihin vuorokauden aikaan kirjolohi syö?

Kala syö parhaiten aamuvarhaisella, noin kello 5-9 välillä, ja iltapäivällä kello 15 eteenpäin. Keskipäivä ei ole paras aika kalastaa. Onkikalastukseen et tarvitse kalastuslupaa. Jos aiot käyttää kalan ruokakalana, laita se…

Voiko Sähkösavustimella savustaa lihaa?

Sähkösavustimessa voit savustaa kalaa, lihaa tai kasviksia, ja tarvittaessa laitetta voi käyttää myös uunina jättämällä savustuspurut pois. Mitä Savustuspönttöön? Lähes mitä vain voi savustaa. Erityisen hyvin savustamiseen sopivat rasvaiset kalat,…

Paljonko suolaa kalaan Savuloheen?

Suolaa käytetään kalan koon ja oman maun mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää kalakilolle noin ½ dl karkeaa merisuolaa ja 1 rkl sokeria. Sokeri parantaa makua ja pitää kalan pehmeänä. Miten…

Kuka saa kalastaa ilman lupaa?

Kalastuksen luvat Suomessa saa kalastaa luvittakin, kunhan muutama ehto täyttyy. Ensiksikin: onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaus on sallittua kaikille ilman mitään lupia. Kalastonhoitomaksun suorittamalla saa vetää uistinta tai kalastaa yhdellä…

Saako Norjasta tuoda kalaa?

Kalastus Norjan vuonoilla on luvanvaraista; vuoden 2021 alusta asetetun säännön mukaan Norjasta saa tuoda merikalaa (turskaa, seitiä, pallasta, yms) Suomeen vain, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoppaan kanssa. Muutamissa poikkeustapauksissa luvan…

Millä kelillä kala syö?

– Kalansyönti riippuu täysin säästä. Oikein täydellisellä kelillä kalansyönti ei ole parhaillaan, ja silloin täytyy tehdä vähän enemmän töitä. Pitää olla vähän tuulta tai pilvistä, että kala syö, Mononen kertoo….

Montako päivää kala säilyy jääkaapissa?

Säilytä kala kylmässä Perattu tuore kala säilyy jäitettynä hyväkuntoisena 2-7 päivää ja filee 2-4 päivää. Kotona jääkaapissa kalaa ei kannata säilyttää kahta päivää pidempään. Kauanko kala säilyy Perkaamatta? Kylmäketju takaa…

Mikä on ketodieetti?

Ketodieetti, joka tunnetaan myös nimellä ketogeeninen ruokavalio, on vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ja kohtalaisen proteiinipitoinen ruokavalio. Ketodieetin tavoitteena on siirtyä ravitsemustilaan, jota kutsutaan ketoosiksi – jossa kehosi muuttuu hiilihydraattien käyttämisestä rasvaksi polttoaineen…

Onko nikotiniipusseista apua?

Nikotiinipussi on pieni pussi, joka sisältää koukuttavaa kemiallista nikotiinia ja joitain muita ainesosia. Siinä ei ole tupakanlehtiä. Ihmiset, jotka käyttävät nikotiinipusseja, ottavat ne suun kautta. He laittavat kumin ja huulten…

Haluatko Oppia lisää silleistä?